2010. január 7., csütörtök

Kötés vs Horgolás

Amíg haladunk a mintadarabbal, addig is egy kis olvasnivaló:

Miért érdemes a horgolást előnyben részesíteni a kötéssel szemben? Egyáltalán létezik-e olyan kézimunkázó, aki egyformán jól köt és horgol?
A fenti kérdések mindig parázs viták tárgyát képezik, és megválaszolásuk csaknem lehetetlen feladat. Mégis most arra vállalkoznék néhány mondatban, hogy tapasztalataimat megosszam.
Kezdjük rögtön a második kérdéssel: NEM. Már csak azért sem, mert nincs annyi szabadidő a világon, hogy mindkét műfajban elmélyedjünk. A másik probléma a két technika logikai különbözősége. Aki előbb tanul horgolni, az nem tud mit kezdeni a kötéssel, és újra meg újra visszatér a horgoláshoz. Aki kötni tanul előbb, attól mindig azt hallom, hogy a horgolás unalmas, nincs benne semmi érdekes.
El is érkeztünk az első kérdéshez: mégis melyik???


Érvek a horgolás mellett:

- Egy tű kell hozzá. Ez nagyon nagy előny, különösen ha feledékenyek vagyunk, és rendszeresen előfordul velünk az a rejtélyes eset, hogy meg mernénk esküdni, hogy egy pár zoknit raktunk a mosógépbe, de csak fél pár kerül a szárítóra. Nekem van fél pár kötőtűm, pedig nem is mosom őket...

- Gyors. Nincs összehasonlítási alapom, mert csigalassúsággal kötök, de aszongyák.

- Alkalmasabb csipkék készítésére. Álmomban nem próbálkoznék 100-as fonalból csipketerítőt kötni.

- A hibajavítás egyszerűbb. Nincsenek leeső szemek.

- Minden más fonalas technikát képes utánozni. Többek között a kötést is, akkor meg minek kötni?

Érvek ellene:

- Fonalzabáló. Ez van, cserébe viszont vastag lesz a kész szövet.

- Kevésbé rugalmas. Mondom ezt, amikor most horgolok egy tuniszi pulcsit, és kétszer nem sikerült egymás után ugyanakkorának mérni. Nyúlik.

- Nem olyan divatos kishazánkban, mint a kötés, emiatt nehezebb használható leírásokat találni, mind a technikát, mind a modelleket, mintákat illetően. Cserébe viszont egy csomó angol leírás van, és vannak ábrásak is szép számmal, amiknél nem okoz problémát a nyelvi különbség.


Asszem elfogult lehetek, mert nem nagyon jut eszembe más ellenérv. Hiszen horgolni jóóóóóóóóóó! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése