2009. október 30., péntek

Második lecke

Előző alkalommal eljutottunk a rövidpálcáig, ami már nagy előrelépés horgolótudományunk megalapozásában, még ha nem is tűnik annak. A következőkben tovább ismerkedünk a horgolás logikájával.
A ráhajtást már ismerjük, ennek segítségével "hosszabb" pálcákat is készíthetünk. A sorban következő hosszúságú pálca a félpálca. Mely a rövidpálcától annyiban tér el, hogy a bökés előtt ráhajtást készítünk, így a folyamat a következő: ráhajtás, bökés, ráhajtás, áthúzás, ráhajtás, áthúzás (mindhárom szemen egyszerre).

Most nem sokat haladtunk a tanulás folyamatában, mert a hamispálca egy elég mellőzőtt pálcatípus, annál gyakoribb azonban az egyráhajtásos pálca. Mint ahogyan a neve is mutatja bökés előtt egy ráhajtást készítünk. Ez a pálca annyiban tér el a hamispálcától, hogy az utolsó áthúzós lépést két részre bontjuk, és kettesével horgoljuk le a hurkokat. Tehát: ráhajtás, bökés, ráhajtás, áthúzás, ráhajtás, áthúzás (két hurkon), ráhajtás, áthúzás (maradék két hurkon). Leírva hosszú, de nem kell mást szem előtt tartanunk, mint azt a szabályt, hogy a horgolás során meg akarunk szabadulni a tűre került hurkoktól, mégpedig ráhajtás és áthúzás segítségével. A hurkok pedig szeretnek párosával közlekedni.

Ilyen módon nem nehéz elképzelnünk egy kétráhajtásos, vagy egy háromráhajtásos pálca kivitelezését sem. Most hogy ilyen ügyesek lettünk, már csak arra kell ügyelnünk, hogy a sor végére érve megfelelő számú láncszemből készítsük a magasítást. Általánosságban elmondható, hogy a félpálcát két, az egyráhajtásos pálcát három, a kétráhajtásos pálcát négy - és így tovább - fordulószemmel helyettesíthetjük. Megjegyzem: ha egy adott munkát kell ráhajtásos pálcákkal kezdeni, akkor a fordulószemek száma + egyedik láncszembe bökünk.
Fordulás után szokott szembesülni a kezdő horgoló azzal a problematikával, hogy tudniillik hova bökjön?!
Itt ismét két szabályt kell megjegyeznünk:
1. az első pálcát helyettesítettük, az alatta lévő lyukba nem bökünk.
2. alapesetben az előző sor pálcáinak tetejébe bökünk, a két szál felül elv figyelembe vételével. Speciális esetben az előző sor pálcái közé is bökhetünk, és ezzel más hatást érhetünk el.
Hogy az alapokat jól begyakoroljuk legközelebb egy mintadarabot készítünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése